11 Eylül 2013 Çarşamba

Ajans Açacaklara 10 Öneri

Her insanın istediği bir şeydir kendi işini kurup çalışmak. Özellikle tek kişilik bir ekiple başlayıp sonrasında ise gelişen bir ajans olarak hayata devam edebilirsiniz. Ekip büyüyecek ve daha çok hedefleriniz olacak fakat siz buna hazır mısınız? Bu yazımda ajans açacak kişilere önerilerde bulundum.

Ajans açmak artık o kadar da zor bir şey değil. Özellikle başkalarının altında çalışmak istemeyen kişilerin başvurduğu bir yöntem. Belirli bir çevren ve kendine güvenin varsa sende ajans kurabilirsin!



Bir ajans açtıktan sonra yapmanız gereken sonra ki iş ekip oluşturmak olacaktır. Bunun en önemli sebebi bütün işlerin senin yapamayacak olman ve gelişmek, büyümek istemen olacaktır. 1 kişiydin sonrasında işler güzel gitmeye başladığında bir kaç kişi daha işe aldın ve ekip gitgide büyümeye başlıyor. Güzel bir şey tek kişi ile başlayıp sonrasında ise ekip oluşturup çalışmak, yeni yerler hedeflemek, yeni çalışmalar hedeflemek ve tabi ki en önemlisi paralar kazanmak.


Her şey güzel gidiyor diye düşünürken, aslında her şeyin güzel gitmediğini söyleyen biri eksik olabilir hayatında. Aslında benim bu yazımda bahsedeceğim konuda bunun üzerine olacaktır.

- Ana İskeleyi Oluşturmalısın.Yoksa Sürekli Baştan Başlarsın

Özellikle yeni ekiplerin, ajansların en zorlandığı konulardan bir tanesidir iskelet oluşturmak. İskelet oluşturmaktan kastım insanlar olarak değil işleyiş olarak. İnsanlar gelip geçicidir. Bunu unuttukları zaman kendileri padişah hatta oranın onsuz bir halt olmadığını hissetmeye başlarlar. Başlığımıza dönersek, işleyiş iskeletini öyle oluşturmalısınız ki işten çıkan kişinin eksikliğinin farkında bile olmamalıdır siz ve çalışanlarınız. Bunu yapabilmek sizin yönetim, anlayış ve düzeninize kalmıştır.

- Yemek Saat'iniz Ve Haftalık Menü Asılı Olduğu Bir Yer Olmalı

Bir kaç ajans'da kısa sürelide olsa çalışma fırsatım oldu. En büyük sorunlardan bir tanesi'de bu oldu. Saat 12'ye doğru genel olarak insanların karnının acıkmaya başladığı zamanlardır. Dur oda ne? Bugün ne yiyeceğiz? Bu soru işte çalışanlarınız için berbat ötesi bir sorudur çünkü ne yiyeceklerini bilmiyorlardır yada bugün ne yesem diye düşünüyorlardır. Bu şu demektir; Karnım aç ve ne yiyeceğimi bilmiyorum, bu yüzden zaten çalışamıyorum o halde ne yiyeceğimi düşüneyim! hele ajansınız da yemek yapacak bir çalışanınız yoksa diğer çalışanlarınız için, ne yiyeceğini düşünme, onu söyleme, onu bekleme ve gelince yeme süresi sanırım sizinde gözünüzü korkuttu dimi?

- Maaşını Zamanında Vermek Önemli

Birilerini çalışmaya başladıysanız onlardan yeteri kadar verim almak istiyorsanız paralarını zamanında vermelisiniz. Her ne kadar ajans ortamlarında bir bağ oluşsa da sonuçta orada insanlar para için çalışıyor. Sen ajans sahibi olarak bazen kendin bile çalışanların kadar para almaya bilirsin ama onların parasını zamanında vermek, güveni arttıracak, çalışma motivasyonuna etki edecektir.

- İstemediği Veya İşe Başvurmadığı Pozisyonda Çalıştırmamalısın!

Ajanslar da değişiklikler çok olur. Yeni insanlar gelir, parasını beğenmeyenler olur, daha güvenli yerde çalışmak isteyenler olur, daha kurumsal bir yer'de çalışmak isteyenler olur bu liste daha çok gider. Bir çalışanını veya yeni aldığın bir kişiyi sen onun başvurmadığı bir işte çalışmaya başlattığında çalışanın sana puanı (-1) olarak başlar. Özellikle bir çok arkadaşımdan duyduklarımı ve gördüklerimi aktarmam gerekirse aslında işe o alanda başvurmamış ama o alanda çalışmak zorunda kalan bir çok insan var. Tabi bu durum hem çalışan için olumsuz bir durum, hemde yapılan iş için olumsuz bir durum olur. Çünkü çalışan o işi istemiyordur ama yapması gerektiği için yapıyordur.(robot misali) Çok uzatmadan; Çalışanınıza o işi olmadığı halde o işi bırakmak, yapmak zorunda kaldırmak hem kendinize hem çalışanınıza büyük zararlar verebilir.

- İnternet Başınıza Bela Olabilir

Bir ajans düşünün bütün işlerini internetten yapıyor. Sizce interneti bu şirketin nasıl olmalı? Haklısınız çok iyi, kaliteli olmalı değil mi? Nedense hiç böyle olmadı. Genelde ajansların sorunlarından bir tanesi'de internet yavaşlılıgıdır. Hatta bu o kadar yavaştır ki çalışanlarınızı bıktırır hatta "kahretsin senin gibi interneti be!" dedirtebilir. Hele bir'de internetten dosya göndermeye filan kalkışırsanız ilk önce uyarmanız gerekir "arkadaşlar dosya göndereceğim kullanamadığınız sekmeleri kapatın, şarkı dinlemeyin." gibi söylemlerle karşılaşabilirsiniz. Yani anlayacağınız büyümek istiyorsanız tek kişiye yeten internet artık yetmeyecek ve internetini değiştirmen gerekecek.

- Elektronik Eşyalar Sorun Olabilir

İnternet ve Bilgisayar bunlar bir bütün olarak düşünmeliyiz. Süper hızlı bir internetin olsa bile dandik bir bilgisayar yine bütün işlerin yavaşlamasına, batırmasına sebep olabilir. İnternet sorununda söylediklerimin aynısını buna katarak devam etmek istiyorum. Bilgisayarlar özellikle çalışanlarını yorduğu için özellikle eski bilgisayarlar çalışanlarınızdan tam gün verim alamayabilirsiniz. Sürekli ekrana baktıkları için bir süre sonra göz yorgunluğu ve ev bilgisayarım gibi(daha bir yazıyı okuyamadan ses yüzünden baş ağrıtıcı bilgisayara) sahip bir çalışanınız varsa çok bir şey beklemeyin ondan.

- Çalışanlarınızı Ofise Tıkamayın!

Benim gibi sosyal medya ve seo alanında çalışanların yani online olarak hayata devam edenleri ofisin içinde sıkıştırıp, çalışan, verimli olun gibi beklemek bana biraz garip geliyor. Çalışanlarınızla toplantı yapacaksanız bir cafe de oturup bilgisayarlarınızı alıp toplantı yapmanız hem verimliliği arttırır hemde toplantı istekliliğini. Bu başlık herkese göre değişen bir kısım. Bu ajans sahibinin görüşü, ajans sahibinin çalışanlarına güveniyle olacak bir iştir. Tabi tek ajans sahibi değil, çalışanlar için'de dikkatli olunması gereken bir durumdur. Sürekli yok ben şurada çalışıyorum, burada çalışıyorum diyerek bu işi suistimal etmek senden sonra gelecek kişilere zulüm, sana olan güvenin azalmasında etken rol oynayacaktır.

- Verdiğiniz Sözü Tutmalısınız

Ajans sahibiyseniz ve çalışanlarınızdan daha verimli olarak faydalanmak istiyorsanız belirli bir hedef koyuyor ve bu hedefler gerçekleştirildiğinde yemek ısmarlayacağım veya yat'ta hedefimizi kutlayacağız tarzında bir etkinlik sözü veriyorsanız bunu tutmalısınız! İş dünyasında herkes bol keseden atar. Onu yapacağım, şunu yapacağım, aklımda şunlar var diye sadece konuşulur ama uygulamaya geçilmez bu da çalışanın gözünde (-1) puan daha demektir. Hiç bir şey olmadı verdiği sözü tutmadığı için bir daha ki çalışmalarda çalışanlarından aynı verimi alamayacağını bilmelidir.

- Çalışanlarını Tanımalısın

Ajans sahipleri çalışanların ruh halinden aslında onun bugün verimli olup olamayacağını yada ajans'ta işe yarayıp yaramayacağını anlamalıdır. Çalıştığım bir ajans'ta bizden sorumlu bir büyüğümüz şöyle söylemişti; Sizin ruh halinizi, ne zaman daha çok verimli olduğunuzu, ne zaman uykunuzun geldiğini biliyorum demişti. Oysa ki daha 15 - 20 gün olmuştu. Demek ki, bazı şeyler için ufak zamanlar bile yetiyor. Ekibini tanımak, onları anlamak gelişmek isteyen ve sürekli kendini yenilemek isteyen ajanslar için önemlidir.

- Sigorta Önemlidir

Türkiye'de yaşıyorsan sigorta her vatandaş için önemlidir şüphesiz. Gerçek anlamda çalışanlarınızı elinizde tutmak istiyorsanız bir an önce sigortasını başlatmalısınız. Çünkü; Sigortasız çalışanlar kelebek misalidir bir bakmışsınız ki altın değerinde ki belkide altında değere getirmek uğraştığınız kelebeğinizi sigorta yapan biri tarafından çoktan kapmış olur. Güvencesinin olmadığı bir yerde ne kadar güvende çalışabilir ki bir insan?

Benim burada bahsettiklerim sadece gördüklerimden ibarettir. Her ajans böyle değildir elbette. Genelde bu tür durumlar, yeni açılan veya gelişimi düzgün olarak gerçekleştiremeyen ajanslar için geçerlidir. Benim burada bahsettiklerim kısa özeti olarak; Büyümek güzeldir fakat unutulmamalıdır ki büyürken ihtiyaçlarda büyür. Sen büyümeye çalışırken ihtiyaçlar hala yerinde sayıyorsa, büyümeyi bir kez daha düşünmelisin.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder